- Katılım
- 2 Tem 2023
- Konular
- 189
- Mesajlar
- 7,317
- Beğeni sayısı
- 2,323
- PG Nakit
- 1,095
- Favori Güreşçi
- MJF
1
Doğan’ın yazısını okumak çok eğlenceliydi. Davet üzerine ben de kendi düşüncelerimi kaleme almak istedim.
Her ne kadar “What If” sorusu cevaplıyor olsak dahi, bazı ön kabuller yapmak ve çevreyi analiz etmek gerekiyor. Bu soruyu cevaplamak için başlangıç tarihini 1 Ocak 2019 değil, 1 Ocak 2016 olarak kabul edeceğim.
Her ne kadar “What If” sorusu cevaplıyor olsak dahi, bazı ön kabuller yapmak ve çevreyi analiz etmek gerekiyor. Bu soruyu cevaplamak için başlangıç tarihini 1 Ocak 2019 değil, 1 Ocak 2016 olarak kabul edeceğim.
1. Şirketin ismi AEW olmazdı.
En bariz olan şey ile başlayalım. Doğan, yazısında Cody’nin şirketin kurucu kadrosunda olmayacağjnı yazmıştı. Ancak tarihi benim kabul ettiğim yerden aldıysa kaçırdığı önemli bir nokta var: Elite tayfanın bu dönemde özgül ağırlığı yoktu. Being the Elite, 5 Mayıs 2016 tarihinde başlamıştı. Young Bucks, AEW’nun kuruluş tarihindeki sosyal medya gücünü hayal dahi etmiyordu. Omega ise sıradaki WK’de Kushida’ya Junior kemerini korumaya hazırlanıyordu. Soruyu; Tony Khan, 2016’da güreş şirketi kursaydı şeklinde düşünürsek bu arkadaşların EVP’liği olmayacaktı. Muhtemelen ismi de Tony Khan’ın e-fedlerine verdiği isim olan “World Best Wrestling” olurdu. Güreş işlerinde de GFW işinden batağa saplanan Jeff Jarrett yardımcı olurdu herhalde.
2. AJ Styles Yeni Şirketin Mihenk Taşı Olurdu
Bu dönemde şirket kurulacak olsaydı AJ Styles’dan daha büyük, alınabilecek bir yıldız yok. Tony Khan’ın elinde sınırsız para olduğunu düşünürsek AJ’in WWE’ye gitmesine engel olabilirdi. Bu durumda şirketin “ace”i olarak görev alırdı. Ancak Doğan’ın yazısının aksine, bu şirketin arkadaşlarının projesi olmaması sebebi ile bir gönül bağı olmazdı. Kalıp kalmayacağı sonrasında yaşayacaklarına bağlı olurdu.
3. BULLET CLUB Bilmecesi
Tony Khan, AJ’i kapatması durumunda yanında birilerini daha kapatmak isterdi. Burada BULLET CLUB’ın ismini anmazsak olmaz. Jeff Jarrett’ın GFW döneminde NJPW ile yaptığı iş birliği vesilesi ile, Batılı seyirciler 2014 yılından itibaren NJPW yayınlarını ingilizce olarak takip etmeye başladı ve bu da BULLET CLUB’ın popülaritesine yansımıştı. Senaryomuza göre düşündüğümüzde Jeff Jarrett’ın bu iş birliğini kullanarak ilk vadede Doc Gallows ve Karl Anderson’ı yeni şirkete temelli getirirdi. TK’in elindeki kaynak, zamanla diğer üyeleri de buraya dahil ederdi. Ancak bu sürecin sonunda BULLET CLUB’ın modasının daha hızlı geçeceğini düşünüyorum. BC’nin bu kadar uzun sene batıda ilgi görmesinin sebebini biraz da kendilerinden birilerinin asyada gruplaşması olduğuna bağlıyorum. Amerikada bu, çakma NWO olarak algılanıp ters tepebilirdi.
4. WWE İle Olan Transfer Rekabeti
AEW ilk kurulduğu dönemde WWE yönetimi, AEW’da olacağı düşünülen güreşçilere inanılmaz kontratlar teklif ediyordu. Bu süreçte de bir benzeri olurdu. Bir diğer husus da WWE’nin, serbest bırakacağı güreşçiler konusunda daha seçici davranabileceği. Karşı tarafa koz vermemek adına bazı güreşçilere yeni şanslar verilebilirdi. Bu nedenle Cody Rhodes’un, Jericho ve Ambrose’un WWE’den hiç ayrılmadığı bir senaryo da mümkün. Ayrıca ROH ve TNA’deki güreşçiler için de müthiş bir rekabet dönerdi. 2016’da NXT’ye gelen Samoa Joe, Bobby Roode gibi isimleri yeni şirkette görebilirdik.
5. Okada vs. Omega Hiç Yaşanmayabilirdi
BULLET CLUB transferlerinin gerçekleşme hızına bağlı olarak Wrestle Kingdom 11’deki Kenny Omega vs. Kazuchika Okada maçı hiç gerçekleşmeyebilirdi. Dave Meltzer’in 6 yıldız vermesi ile güreş dünyasında NJPW ve Elite tayfa üzerine hayvan gibi ilgi toplamasını sağlayan bu olayın gerçekleşmemesi demek Omega ve Bucks’ın kendi seyirci kitlesini bu kadar büyütememesine neden olabilirdi. Düşündükçe keyiflendik, yalan mı söyleyelim?
6. Pandemi Öncesi Ürünü Oturtmak İçin Çok Fazla Zaman Var
AEW, haftalık şovlarının başlamasının ardından yalnızca 1 PPV sonrasında pandemi ile karşılaştı. Bu, ürünün oturması için yeterli zamanın olmamasına sebebiyet verdi, şirketin balayı dönemi güme gitti adeta. Şirket 2016'da kurulmuş olsaydı, seyircili şovların daha uzun süre decam edecek olması şirkete olumlu bir etki yaratırdı.
7. CM Punk?
Bu maddeyi bonus olarak ekledim. Hepimiz, CM Punk'ın WWE'den nasıl ayrıldığını hatırlıyoruz. 2021'de AEW'da ilk görünümünü yaptığında WWE dışında bir şirkete yardım etmek konusundaki isteğini görüyorduk. Ancak Elite ile çıkan kavgaları (nedenleri bir kenara) Punk'ı şirketten uzaklaştırmaya, ardından istifasına kadar götürdü. Bu senaryoda Elite'in şirket içinde yönetici olmamasından dolayı bu olaylar hiç bu kadar büyümeyebilir, büyüse de sonuç Punk'ın istifası ile sonuçlanmayabilirdi. Tüm bunları düşündüğümüzde WWE ile Punk'ın arasının düzelmediği bir senaryo da mümkün.
Kısa ve öz bir şey patlatmış olduk. Buyur, beyefendi. @Beast Incarnate