Galatasaray - Tartışma Konusu

Beast Incarnate

#uncensored☝️
Konular
6,883
Beğeni sayısı
4,371
PG Nakit
3,780
RPG Karakteri
Hologram
Favori Güreşçi
Brock Lesnar
1 1

Beast Incarnate

#uncensored☝️
Konular
6,883
Beğeni sayısı
4,371
PG Nakit
3,780
RPG Karakteri
Hologram
Favori Güreşçi
Brock Lesnar
1 1
Bize “Bayern Münih’ten 2 maçta acaba 2, hatta 4 puan alabilir miydik” gibi geçen ay söylense oldukça abes gelen bir şeyi ciddi manasıyla düşündüren, ŞL’de yine çeyrek final, belki de daha ötesinin hayalini dahi kurdurabilen Galatasaray’ımla yine gurur duyarak uyuyacağım bu gece, iyi ki senciyiz, iyi ki senciyiz…

Beast Incarnate

#uncensored☝️
Konular
6,883
Beğeni sayısı
4,371
PG Nakit
3,780
RPG Karakteri
Hologram
Favori Güreşçi
Brock Lesnar
1 1

Fanatik'i kaynak gösteren bir habere akıl karı bir iş değil tabii, ama bu haberden bağımsız olarak "Sağ kanat Zaha" lafı bilhassa taraftarın dilinde çok dönmeye başladı. Zaha'nın sağ kanata geçmesinin belli başlı problemleri çözeceğine inanıyor insanlar genellikle, ama ben buna kesinlikle katılmıyorum. Neden katılmadığımdan bahsedeyim biraz.

Zaha'nın sağ kanada geçmesi gerektiği düşüncesinin temelinde aslında Zaha'nın kendisinden çok Kerem Aktürkoğlu'nun 10 numara pozisyonunda fazlasıyla konforsuz hissettiği ve bu pozisyona geçtiğinden beri sezon başındaki skor katkısı+saha içi performansından eser kalmamasından kaynaklı olduğu açık. Bununla birlikte Ziyech'in meziyetlerini sağ kanada sıkıştırmaktansa 10 numarada kullanarak bu meziyetlerinden faydalanma isteği de varken bu denklemde düz bir mantıkla "Zaha sağ kanada geçmeli" gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.

Bu düşünceyi oluşturan tüm yan fikirler teorik olarak baktığımız zaman mantıklı, benim de yer yer katıldığım fikirler aslında. Ama Zaha gibi bir adamı tüm bunlar için sağ kanada atma fikri maalesef teoride mantıklı olan bu yan düşüncelerin de pratikte işleyemeyeceğine dair çanlar çaldırıyor benim kafamda. Wilfried Zaha'nın profili hakkında buradaki herkes az çok fikir sahibidir, bilmeyenler ise GS'ye geldikten sonra az çok çözebilmiştir diye düşünüyorum. Zaha, Premier Lig'deki prime döneminde Avrupa'nın en iyi birebircileri arasındaydı, belki de bir dönem bu alanda zirvedeydi. Bu birebir, dar alan becerilerini de sol kanatta kendisine atanan rolüne borçlu. Ve bu becerisi de Zaha'yı Zaha yapan ana etkendir. Birebir becerilerini skor yapma meziyetiyle bir araya getiren bir profile sahip Zaha. Bir nevi Ryan Babel diyebiliriz yani, tabii ki kalite olarak söylemiyorum bunu, ikisinin rolleri ve meziyetlerinin genel olarak benzeştiği noktalar fazlasıyla var. Ryan Babel'i sağ kanat oynatma fikri nasıl mantıksızsa Zaha'yı sağ kanat oynatma fikri de bir o kadar mantıksız yani.

Zaha'dan sağ tarafta çizgi oyuncusu olarak oynamasını beklemek, üstelik bunu ilerlemiş yaşı ve geldiği günden beri gördüğümüz itibariyle eskisi gibi olmadığı aşikar olan fiziğiyle yapmasını beklemek, hayal ürünü olur. Ha Zaha sağa geçtiğinde illaki çizgi oyuncusu olarak mı oynamak zorunda diye soracak olabilirsiniz. Okan Buruk'un özellikle sezon başındaki hücum şemasında merkeze kat eden dörtgenler göze çarpıyordu, bu plan ışığında sağ kanattaki Zaha iş yapmaz mı diye de sorabilirsiniz? Bu noktada görüşüm hala değişmeyecektir. Zaha, build-up'ta değişkenlik gösterecek olsa dahi sağ kanatta oynayamaz, çünkü bu adamın kumaşında sağ kanat oynayabilecek etkenler yok. Ters kanatta dar alan becerilerini kullanarak içeri sızan, adam eksilten ve skor yapan bir adam Zaha. Ondan Barış Alper ya da Rashica gibi sağ çizgiye inip ortalar denemesini beklemek sadece hayal ürününden ibaret olur ve Zaha'yı Zaha gibi kullanmadığımız için şu ana kadar bekleneni veremediği senaryoda dahi skora yaptığı katkılardan da mahrum kalmış oluruz sadece. Zaha'da bu meziyetlerin olmayışı, 10 numara oynayacak olan Ziyech'i yine ister istemez sağa devireceği için aslında teknik olarak Kerem'i sol tarafa atmaktan başka hiçbir şey yapmamış olacak Zaha'yı sağ kanatta denemek.

Ha peki senin çözüm yöntemin nedir diye soracak olursanız benim de aslına bakarsanız net bir çözüm yöntemim yok. Ama bana en yakın geleni şöyle bir formasyon olabilir:

Ziyech-Zaha-Kerem
Icardi

Okan Buruk'un build-uptaki dörtgen şemasını en verimli kullanabileceği formasyon bu şekilde olabilir. Merkeze devrilerek oynayan Kerem ve Ziyech, ileri uçtaki Icardi'yi sol bölgede çiftleyen Zaha. Zaha'nın Palace'taki kariyerinin büyük bir kısmı sol kanat olarak geçse dahi ikinci forvet olarak oynadığı maçlar da azımsanmayacak derecede fazla. Ve inanın bana, bu bölgede oynarken skora yaptığı katkı da asla küçümsenmeyecek derecede iyi. Ama bu build-upta üstte de belirttiğim gibi Zaha, Icardi'nin yanına deplase olurken kesinlikle sol tarafta konumlanmalı, neden sol taraf olduğunu zaten üstteki paragrafta uzun uzadıya anlattım. Icardi ile Zaha bu build-upta uyumlu olurlar mı demeyin, Icardi'nin bu oyun zekasıyla uyum gösteremeyeceği Allah'ın bir kulu yok Galatasaray'da. Sağ kanat Zaha'dan da, 10 numara Kerem'den de daha verimli ve herkesin yerli yerinde olduğu bir formasyon olacaktır bu. Okan Hoca bugüne kadar bunu neden denemedi bilmiyorum, belki de fazla ofansif gelmiştir. Ama zaten geride genellikle Kaan-Torreira gibi hayli defansif ve üretkenlik bakımından çok da üst düzey olmayan bir tandemle çıkıyorken bunu denemek hiçbir şey kaybettirmez diye düşünüyorum. Takım bitiremiyor, geçen sezonki kadar kötü değil ama hala yeterli düzeyde değil bitirme konusunda. Umarım milli arada Okan Buruk bu bitiricilik sorununa bir çözüm getirmiştir. Icardi'nin de sakatlığın getirdiği ölü toprağını iyiden iyiye attığı senaryoda milli aradan eskisinden çok daha iyi döneceğimize inanıyorum. GS

Anasayfa Üst Alt

Kolay Giriş Yapın: