Dave Meltzer'ın Yıldız Adaleti

Beast Incarnate

#uncensored☝️
Konular
7,368
Beğeni sayısı
4,681
PG Nakit
4,120
Favori Güreşçi
Brock Lesnar
1 1
GeH00aPXoAAvWQc
GeH00aPXIAAwIP6

Evet yine bu konu...

Dave Meltzer'in yakın tarihte puanladığı bu iki maç... Soldaki WarGames maçı 4,25 yıldız almışken sağdaki Adam Page vs. Swerve Strickland maçı Meltzer tarafından 4,50 yıldıza layık görüldü. Page vs. Swerve'e haksızlık etmek istemem, ama sizce de WarGames maçı gerek hikaye anlatımı gerekse maçın ehemmiyeti bakımından daha iyi ve daha yüksek yıldızı hak eden bir maç değil miydi? Dave Meltzer'in özellikle reytinglerde 5 yıldızın üstüne çıkma zincirini kırdığı dönemden beri verdiği yıldız puanlarında tabiri caizse şirazeyi iyice kaydırdığını düşünüyorum. Hem bu konu için örnek verdiğim üstteki iki maçın yıldızları ve dönem dönem konuşulan Meltzer'in genel olarak verdiği yıldızlar hakkında düşüncelerinizi merak ettim.

"Meltzer'in yıldızları bir referans değil", "Güreş endüstrisi bu adamın verdiği yıldızlara bakmıyor" tarzı argümanları da kabul etmiyorum bu arada. Bence de durum bu ama benim sormak istediğim şey bu değil, sonuç olarak bu adamın verdiği yıldız puanları güreş gündeminin içinde hep var ve bir şekilde konuşuluyor. Hal böyleyken, güreş kamuoyunda yeri olan bu öznel yıldız arşivinin kaynağına dair fikirlerinizi merak ettim sadece. O halde sahne sizin...​

Sikiru

PG.com Kullanıcısı
Konular
54
Beğeni sayısı
889
PG Nakit
250
İki puanlama da çok adil bana kalırsa, hatta Hanger'ın maça +0.25 eklerim. Genelde AEW'dan çok tatminkar ayrılamıyorum, yüksek ring içi performans ama zayıf anlatım oluyor, bunun aksini kanıtlayan maçlardandı. İğne saçmalığı eski CZW kasa beni bile irite etti öyle diyeyim.

War Games için de herkes başka bir şey konuşuyor ama biz HIMMY USO diyip geçiyoruz ya. War Games konseptini o kadar sevmiyorum ki üzerine 2 cümle yazasım bile yok.

Ganbarimasu

PG.com Kullanıcısı
Konular
382
Beğeni sayısı
648
PG Nakit
1,225
Bu adam Okada vs. Omega maçları haricinde 5+ yıldız vermeye başlayınca bozdu. Uzun zamandır güreş izlemiyorum ama AEW'deki haftalık şovlardaki random spotfest maçlara 5.37 yıldız falan veriyorsa WWE'de de illa 5 yıldızlı maçlar oluyordur adaletli de değil üstelik.

Baylaz

Gifted Talent
Konular
17
Beğeni sayısı
63
PG Nakit
85
Favori Güreşçi
AJ Syles, Utami Hayashishita
Bana komple 5 üzerinden değerlendirilen sistemde 5+ puanlar vermek saçma geliyor. 5.25, 5.50, 6.25, 6.75 vb. Hani sorsak 6.25 verdiğin maç ile 5,75 verdiğin maç arasındaki fark neydi diye; hiçbir cevap veremez çünkü adamın belirli bir sistemi yok, tamamen öznel şekilde, aldığı zevke göre veriyor.

Bi insanın verdiği puan ile maçın net seviyesine karar verilemez çünkü "iyi" diye birşey yok. Birine göre kötü olan baska birine göre iyi olabilir. 2 maç arasından biri Meltzer'ın daha çok hoşuna gitmiştir diğeri de benim daha çok hoşuma gitmiştir. Bundan dolayı adamı suçlamak yanlış bence (sizlerden bağımsız söylüyorum). Ama işler şurda değişir; herif sırf bi şirkete/güreşçiye vs. ayar oluyor veya bi şirketle/güreşçiyle arası daha iyi diye puanlarken kasten dengesizlik yapıyorsa o zaman her türlü laf edilir.

Nature Boy

running bitcoin
Konular
195
Beğeni sayısı
2,417
PG Nakit
1,210
sizce de WarGames maçı gerek hikaye anlatımı gerekse maçın ehemmiyeti bakımından daha iyi ve daha yüksek yıldızı hak eden bir maç değil miydi?
Son birkaç senedir konuştuğum bir mevzu. Gündem olması bir kenara, gündem edilmemesi lazım. Uzun zaman önce yıldız sistemini takip etmeyi bıraktım, güreş izlerken daha fazla keyif alıyorum açıkçası.

Huma

huma
Konular
41
Beğeni sayısı
177
PG Nakit
150
Sahip olduğu bilgi birikimine ve bu işe harcadığı 40 yıla laf söylemek kimseye düşmez elbette. Ama yukarıdaki arkadaşların ve genel güreş kitlesinin de söylediği gibi verdiği yıldızların maalesef ki ciddiyeti kalmadı. Açıkçası 5'e dayalı yıldız sisteminin bozulmasıyla bir sorunum yok. Çünkü eskiden 4'dü ardından 5'e geçti. Güreşin gelişmesiyle birlikte elbette yörüngesinde olduğu sistemler de gelişecek ve değişecektir. Verdiği yıldızlara gelecek olursam da görüşlerinin eskisi gibi "otorite" kabul edilmesi için seyirciler tarafından onay görmüş belli bir mantık çerçevesi kapsamında vermesi lazım bu yıldızları. AEW'nun haftalık şovlarına 4'den aşağı yıldız vermeyip WWE'nin plelerinde bile zor 4 yıldız verebilmesinin açıklanabilecek bir tarafı yok. AEW ve WWE'nin sahip olduğu ring içi kalite farkı Meltzer'in yıldızlarındaki gibi olsaydı Dynamite 1m'dan 600k'ya, Collision 600k'dan 100k'lara kadar düşmezdi. Kendisinin de söylediği gibi bu benim kendi düşüncem deyip üstünü geçiştirebililir ancak. Kimse de söylediği şeyleri umursamaz.

Yazıyı yazdıktan sonra aklıma geldi, belirteyim. Her kim ben güreşi objektif yorumluyorum diyorsa yalan söylüyordur. Sanatsal bir olayı kimse objektif yorumlayamaz. Futbol filan değil bu.

Son düzenleme:

Deeppy

SHUT UP, SIT DOWN, RELAX.
Konular
503
Beğeni sayısı
841
PG Nakit
1,120
Favori Güreşçi
Brock Lesnar
Adam yıllarca WWE'ye 5 yıldız vermedi. Güreşi ön planda olan NXT'yi saymazsanız. Kendisinin bile bu kadar ciddiye aldığını sanmıyorum bu yıldızları. Bazen "hmm, 5 ver geç" diye puanladığına eminim.

Anasayfa Üst Alt

Kolay Giriş Yapın: