Köşe Yazısı | WWE ID: Güreş Dünyasını Kurtarmaya mı, Kendi Saltanatını Kurmaya mı Geliyor?

Profesyonel güreş dünyası, WWE’nin WWE ID adını verdiği yeni girişimle adeta bir dönüm noktasına ulaşıyor. WWE, bir zamanlar agresif ve rekabeti ezici politikalarıyla bilinirken, şimdi bağımsız güreşçilere iş birliği elini uzatan bir imaj sergiliyor. Ancak bu hamlenin altında yatan gerçek niyetler, hem endüstrinin aktörleri hem de hayranlar için kafa karıştırıcı olmaya devam ediyor. WWE ID, güreş dünyasına hayat vermeyi amaçlayan bir hareket mi, yoksa WWE’nin sektördeki mutlak hakimiyetini kurma çabasının modern bir tezahürü mü?

iu


Vince McMahon liderliğinde WWE, yalnızca bir eğlence şirketi değil, aynı zamanda rekabeti ezip güreş dünyasının tek hakimi olmayı hedefleyen bir güç olarak biliniyordu. Alternatif şirketlerin ortaya çıkışında bu tavrın büyük bir etkisi oldu. TNA ve AEW gibi şirketler, WWE’nin bıraktığı boşlukları doldurmanın ötesinde, daha özgün ve hayran odaklı bir yaklaşım sergileyerek endüstride önemli yer edindi. Bugün WWE ID’nin sunduğu “açık kapı” politikası, geçmişin bu sert taktiklerinden kopuş anlamına mı geliyor, yoksa aynı hedefe giden daha sofistike bir yol mu çiziyor?

vince-mcmahon.jpg


WWE ID’nin sunduğu fırsatlar ilk bakışta cazip görünüyor. Black and Brave Academy ve Nightmare Factory gibi prestijli okullarla yapılan iş birlikleri, WWE’nin bağımsız sahnelere duyduğu ilgiyi açıkça gösteriyor. WWE yetkilileri, bu girişimi güreş endüstrisinin büyümesine katkıda bulunmak ve geleceğin yıldızlarını keşfetmek için bir fırsat olarak lanse ediyor. Ancak bu retorik, WWE’nin geçmişteki işleyişine aşina olanlar için yeterince ikna edici değil. Çünkü WWE’nin bağımsız güreş sahnesinden çekip aldığı yeteneklere nasıl bir özgürlük tanıyacağı, bu iş birliğinin gerçek doğasını şekillendirecek.

iu


Güreş dünyasında bir güreşçinin hikayesi ve anlatısıyla hayran kitlesi yaratması, en az fiziksel yetenekleri kadar önemlidir. WWE ID’nin yaratıcı özgürlüğe nasıl bir alan tanıyacağı sorusu ise hâlâ belirsiz. WWE’nin ticari kaygılarının, bağımsız sahnelerin özgün ruhunu gölgeleme potansiyeli, hem güreşçiler hem de hayranlar için endişe verici. WWE ID’nin, sahnenin çeşitliğini desteklemesi bir yana, bu çeşitliliği daha da daraltabilecek bir araç olarak kullanılması da ihtimaller dahilinde.

iu


Bu durum, yalnızca WWE ile sınırlı bir mesele değil. WWE ID’nin sektördeki dengeleri sarsacağı açık. AEW gibi rakip şirketler, WWE’nin bu hamlesine karşı kendi stratejilerini geliştirmek zorunda kalacak. Ancak bu stratejik hamleler bağımsız sahneleri canlandıracak mı, yoksa yalnızca daha büyük bir rekabet baskısı yaratıp özgünlüğü boğacak mı? WWE ID, endüstriyi gerçekten kurtarabilecek bir adım mı, yoksa sektörde daha da derinleşen bir tekelleşmenin habercisi mi?

iu


WWE’nin geçmişteki agresif yöntemlerinden farklı bir yol izlediğini varsaymak mümkün mü? Yoksa bu hamle, aynı oyunun yalnızca yeni bir perdeyle oynanmasından mı ibaret? WWE ID’nin etkileri, yalnızca sektördeki mevcut dengeleri değiştirmekle kalmayacak; aynı zamanda güreş hayranlarının Yeni WWE’nin niyetine olan güvenini de belirleyecek.

The-Rock-triple-h-kickoff-feb-9.jpg


 

Gloom

mrs foley's baby boy
Katılım
2 Tem 2023
Konular
2,216
Mesajlar
11,498
Beğeni sayısı
1,778
PG Nakit
400
1
İş yerinde hızlıca bir okudum. Çok uzatmadan açıklayıcı bir yazı olmuş. Doğrusunu söylemek gerekirse son zamanlarda forumda görene dek WWE ID ismi aklımdan çıkıp gitmişti. Bu yazı olmasa içeriğe dair bir şey de hatırlamıyordum. Belki de pek bilmiyordum zaten, neyse. Ben genel olarak her şeye şüpheci yaklaşmayı alışkanlık haline getirmiş biriyim zaten ve şunları okudukça WWE'nin güreşin özgürleşmesi adına bir hamle yapacağı fikri hiç mantıklı gelmiyor. Adamlar işi tekelleştirmiş, şimdi neden rotayı farklı yöne kırmak istesinler? Yani yıllardır uyguladıkları ezici politikaların şirkete kötü bir dönüşü mü oldu? Sektöre demiyorum, şirket diyorum. Farklı sektörlerde de bir şeyleri tekelleştirenler genelde makalede bahsi geçen "sofistike yol" seçeneğini kullanarak ezici politikalarını dışarıya daha yumuş gösteriyorlar zaten. Şu okuduğumdan bunun da böyle bir şey olacağını düşünüyorum. Anladığım kadarıyla WWE etkisi altına alacağı bu sahnelerin gidişatını da kafaya göre değiştirme yetkisini bulacaktır kendinde herhalde. Belki bir de üstüne AEW de buradan ekmek yemek adına böyle bir işe girişirse iyice yeni bir rekabetin içine çekilir iki şirket.
 

RDT

B-K-B WHO?
Katılım
11 Tem 2023
Konular
59
Mesajlar
1,492
Beğeni sayısı
356
PG Nakit
2,835
Konum
Trabzon
Vince'in zamanında bölgesel şirketlerin yıldızlarını topladığı gibi Triple H ve ekibi de indylerdeki işlerine yarayacağını düşündükleri isimleri topluyorlar. Vince direkt yıldız topluyordu Triple H ise potansiyel topluyor. Ama amaçta değişiklik yok. Sektörde yine tekel haline gelmek.
 

Huma

Dr. Drake Ramoray
Katılım
9 May 2024
Konular
49
Mesajlar
648
Beğeni sayısı
206
PG Nakit
200
Eline sağlık hocam. Vakit buldukça bu tür yazılara devam etmeni isterim. Yarın sağlıklı bir kafayla okuyup düşüncelerimi yazacağım.
 
Katılım
2 Tem 2023
Konular
20
Mesajlar
967
Beğeni sayısı
251
PG Nakit
50
Konum
Varşova
WWE ID’nin yaratacağı tekelleşme çok daha tehlikeli. WWE bu sefer güreşçilerden ziyade indyleri kadrosuna katmak gibi. Kendi kanatları altındaki Nightmare Factory gibi güreş okulları zamanla diğer bağımsız şirketlerin önüne geçecek. Bağımsız güreşçiler WWE’nin bağımsız organizasyonlarında(!) sözleşmeli olarak güreşecekler. Bir nevi WWE Indyleri ve diğerleri olarak ayrılacak şirketler ve WWE’nün sunacağı imkanlar ve finansal geliri düşünürsek diğer şirketlerin rekabet etmesi imkansız. Güreş dünyası sağlam bir sınav verecek. AEW’nun da benzer bir hamle gütmesi durumunda güreş dünyası iki şirketin tekeline girecek ve bu bağımsız şirketler için son anlamına geliyor.
 

Huma

Dr. Drake Ramoray
Katılım
9 May 2024
Konular
49
Mesajlar
648
Beğeni sayısı
206
PG Nakit
200
Şu an sektörde 2 adet tekel görüyorum. Birisi global pazarı tekeli haline getirmiş olan WWE. Diğeri de yerel şirketleri tekeli haline getirmiş AEW. Bana bu 2 tekelden hangisi sektöre daha çok zarar veriyor diye sorarsanız direkt AEW derim. Çünkü ana şirkete alternatif olarak çıkabilecek şirketleri tekelleştirmek, ana şirketin yarattığı tekellikten çok daha tehlikeli. AEW'nun kurulması sadece güreşçi maaşı bakımından tekelliğe darbe vurdu o kadar. Nerdeyse diğer bütün alanlarda tekelliği iyice körüklemek dışında bir şey yapamadı. WWE ID'nin bu tekelliği bozma ihtimali elbette epey yüksek. Çünkü AEW'nun yerel şirketler üzerindeki başarısı: zekice hamleler yaptığı için değil, WWE'nin bu şirketleri ve güreşçilerini umursamaması sayesinde oldu. Fakat WWE ID'nin de sektöre aman aman şeyler kalabileceğini sanmıyorum. Çünkü sistem aynı şekilde devam edecek gibi duruyor.
 

Beast Incarnate

#uncensored☝️
Katılım
27 Haz 2023
Konular
7,745
Mesajlar
19,045
Beğeni sayısı
4,921
PG Nakit
4,200
Konum
İzmir
1 1
WWE ID projesinin AEW'nun bağımsız şirketlerde oluşturmaya başladığı tahakkümü kırmak amacıyla ortaya çıktığı kanaatindeyim ben. Ana sebebi bu değildir pek tabii ki, ama kritik sebeplerinden birisidir kesinlikle. WWE'nin bağımsız güreş şirketlerine dair denemeleri oldu. Bunu ilk başta PROGRESS, EVOLVE gibi, indylerin başüstü şirketlerini satın alıp resmen bitirme noktasına getirerek yaptılar. Fakat zaman sonra bunun kendilerine de bir faydasının dokunmayacağını anladılar, çünkü bu tip bağımsız şirketleri satın alıp onları tamamen kendi bünyelerine katmak; bu şirketlerde tamamen "doğal" bir biçimde ortaya çıkan saf yetenekleri de bitirdiklerini gördüler. Üstüne üstlük pandemi de gelince bağımsız şirketlerin şov yapmayı uzunca bir süre durdurmak zorunda kalması da devreye girince WWE'nin, aslında senin de yazında belirttiğin "agresif" politikanın tabiri caizse taca çıktığını gösterir. TKO ile beraber her türlü açıdan yepyeni bir döneme girmiş olan WWE artık bu noktada yeni ve farklı bir politikayla karşımıza çıktı. WWE ID'nin hikayesi özetle bu şekilde bence, doğru kullanılır ve suistimal edilmezse kesinlikle çok büyük şeyler vadeden bir proje olduğu inancındayım ben. Ama bundan 5-6 sene önceki "agresif tutumlu" politikanın güdüldüğü süreçte yapılan hataların yakınından bile geçilmemeli kesinlikle. WWE ID kontratı altındaki isimlere, tanınabilecek en azami düzeyde özgürlüğün tanınması gerekiyor ki bağımsız güreş arenasından çıkan doğal yeteneklerin göz doldurucu hikayelerini izlemeye devam edebilelim. Zaten üstte de denmiş, AEW da bunu yapmaya başlamışken WWE ID de bunu bizim elimizden alırsa profesyonel güreşin son 15-20 senede oturttuğu tatlı kültür, tarihe karışacaktır ve bir izleyici olarak ben bunun yaşanmasını kesinlikle istemem.

Eline sağlık Taylan, WWE ID projesi bence de ileride şöyle bir dönüp baktığımızda profesyonel güreş tarihinin kilometre taşı olarak anılabilecek potansiyeli haiz bir proje ve bu projenin doğuşuyla beraber tartışılması gereken birçok husus varken bu tip tartışmaya teşvik edici bir yazının foruma kazandırılması güzel oldu.
 

agaoglu23

belair
Katılım
2 Tem 2023
Konular
29
Mesajlar
3,317
Beğeni sayısı
816
PG Nakit
360
Babam eline emeğine sağlık öncelikle, kısa ve oldukça öz bir yazı olmuş ve 2-3 sene ileriye gittiğimizde geriye dönebileceğimiz bir içerik olmuş, kıymetli valla.

ID projesinin bence de şuan etkisi az gibi gözükse de 5-6 yıla damga vurabilecek bir etmen olduğu kanaatindeyim, HHH bir zar atıyor, düşeş gelirse WWE bütün güreş alemine ambargo koyar gibi.
 
Üst
Click here to login using your socials account