7. ŞEYTAN NEDİR? CİN NEDİR? İBLİS'İN ÖZGÜR İRADESİ VAR MI?
Genel kanı şeytanın cennetten kovulan şey olduğu yönündedir. Evet doğruluk payı var ama bilgi bu haliyle eksiktir. Şeytanın ne olduğuna değinmeden önce biraz cinlerden bahsetmeliyim. Cinler Kur'an'da geçer. İnsanlar gibi kendi alemlerinde yaşayan ayrı bir ırk olarak tanımlanırlar.
"Cinleri de ateşten bir karışımdan yarattı." Rahman 15.
"Cinlere gelince, onları daha önceden bedenin gözeneklerine işleyen zehirleyici, yakıcı, kavurucu bir ateşten yaratmıştık." Hicr 27.
"Allah bütün insanları ve cinleri huzurunda toplayacağı kıyâmet günü: “Ey cinler topluluğu! Siz insanlardan pek çoğunu yoldan çıkardınız” buyuracak." En'am 112.
"Allah şöyle buyuracak: “Sizden önce gelip geçmiş cin ve insan topluluklarıyla beraber siz de girin cehenneme!...” A'raf 38.
Cinlerin aynı insanlar gibi sınava tabii olan bir ırk olduğunu anlıyoruz. Yani insanlar eskiden beri dünya bizim etrafımızda dönüyor sanırdı. İnsan, dolayısıyla Dünya merkezli bir evren anlayışı. Fakat sonra Galileo - ki kendisi de bir Hıristiyan'dı- bunun böyle olmadığını, en azından evrenin "sadece insanlar" için yaratılmadığını kanıtlamış oldu. Bu koca evrende yalnız olamayız diyenler haklıdır. İnsanın yanında bir de cinler ve bizden hiçbir farkları yok. Erdemlere göre değerlendirilip nihayetinde Allah'ın rızasını kazanmaya çalışan iki farklı grup. Özgür iradeleri var. Melek değiller. Geleceği bilmiyorlar. Bir insan ne kadar biliyorsa o kadar biliyorlar. Biz insanlar üzerinde doğrudan bir etkileri yok. Görünüp görünmedikleri, şekil değiştirip değiştirmedikleri -Reptilianlar- gibi muammaları saklı tutuyorum. Bazı cinlerle peygamberler arasında iletişim olmuş ancak bunun genel bir durum mu istisna mı olduğu tarzında bir soru açığa kavuşmamıştır. Eğer erdemli bir hayat yaşarlarsa onlar da cennete, tam tersi durumda bir "şeytan" olarak cehenneme girerler. Ben cinleri ya aramızda insan gibi görünüp aslında insan olmadıklarını anlayacağımız, etkileşim halinde olduğumuz şeyler gibi ya da peygamberler gibi istisnalar dışında iletişimin imkansız olduğu bir tür gibi düşünüyorum. Açıkçası Galileo'ya hak versem de yine de olaya kendi perspektifimden bakıp Kur'an'da cinlerin varlığının bilgisinin paylaşılmasının biz insanları ne gibi etkileyeceğini soruyorum kendi kendime. Belki ileride bir cevap bulabilirim. Peki şeytan ne?
"Böylece biz (insanları) aldatmak için birbirlerine yaldızlı sözler vahyeden (fısıldayan) [*] insan ve Cin şeytanlarını her peygambere düşman kıldık...." En'am 112.
Buna bir tane ayet yeter. Zaten biliyoruz. Allah'ın çizdiği doğrultuda yaşamayan insan ve cinlerin genel adıdır. Yani bir insan da şeytan olabilir. Bir cin de. Papa bir ara "Şeytan yaşıyor ve bir insan" gibi bir şey demişti. Ateşi keşfetmiş 21. yüzyılda arkadaş. Bizim bugün dünyayı bu bok haline dönüştüren küresel sermaye, elitler, üst akıl, illuminati olarak tanımladığımız insanlara çok rahat bir şekilde şeytan diyebiliriz. Bu insanlar her sektörün tekeli halindedir. Medya da öyle. Sıradan insanlara yaldızlı sözler söylemek için tarihin hiçbir aşamasında sahip olmadıkları kadar imkanlara sahipler. Peki şeytan buysa İblis ne?
"Allah: “Ey İblîs! Emrettiğim zaman seni secde etmekten alıkoyan nedir?” diye sordu. İblîs: “Ben ondan daha üstünüm. Çünkü beni ateşten onu ise çamurdan yarattın” dedi." A'raf 12.
Bu ayetten anlayacağımız şekilde cennetten kovulan o meşhur zatın özel adı. Dikkat çekmek istediğim nokta, şeytan olduğu için kovulmuyor. Allah'a isyan edip yoldan çıktığı için şeytan olarak tanımlanıyor, kovuluyor. İblis'in, ateşten yaratıldığını öne sürerek çamurla yaratılan insana karşı kendini özel hissetmesi tarihteki ilk ırkçılık olarak da not düşülebilir. Adı İblis olan ve Allah'la bir tür iddiaya giren şey, bir cindir. Yani irade sahibidir. Melekler gibi Allah'ın emirlerini kayıtsız şartsız yerine getirmez. Bu açıdan Kur'an'da anlatılan İblis - Şeytan - Cin kavramları birbirleriyle tutarlıdır. Hepsi kendinden beklendiği şekilde davranmaktadır.