NJPW’nin hatta direkt Puroresu’nun bu Hale düşmesindeki ana sebep bence 2021-22 döneminde götlerinin kalkması. Hiçbir şirket .zamandan beri geçen 3-4 yılda arpa boyu ilerleme kaydetmedi hatta geriledi. Sırayla bakalım:
NOAH: Ellerinde Kongo gibi bir stable vardı. Şirkette Kenoh, Kiyomiya, Shiozaki ve Nakajima gibi üst düzey isimler öne çıkıyordu. Özellikle Kenoh ve Kiyomiya rekabeti. Nakajima’nın Kongo’yu satım Shiozaki ile tekrar bir araya gelmesi ve AXIS’in dönmesi gib iyi hikayeler varken sonrasında şirket kendini tekrar düştü. Sürekli aynı şeyleri izlemeye başladık. Arada Nakamura, Ospreay ve Sting& Darby Allin gibi dışarıdan isimler gelse de şirketin kendi içindeki isimlerden bir cacık olmadı. All Rebellion diye eskilerin takıldığı bir grup ve Ozawa ile gelen 2000x şirketin Yeni denemeleri ama bence ilgiyi çoktan kaybettiler. Nakajima’nın AJPW’ye gitmesi ve sonrasında ortadan kaybolmasında hem şirketi hem de Nakajima’yı geriye attı. Marufuji sadece bu dönemde yaşına rağmen parlayan isimdi. Ayrıca unutmadan El Hijo Del Dr. Wagner Jr.’ın kemeri kazanıp aynı hızda kaybetmesi ve şirketten ayrılması da dönemin rezil olaylarından.
AJPW: 2021-22 gibi Yuma Aoyagi ve. Kento Miyahara rekabeti şirkete gözleri çevirmiş bunun üzerine Nakajima’nın şirkete katılmasıyla AJPW tekrar mı yükseliyor diye sorular sorulmaya başlanmıştı. Fakat Nakajima’nın mental sorunlar buraya da zuhur etmiş olacak ki adam Ana Kemeri alıp kaybettikten (muhtemelen AJPW’den bir halt olmayacağını görüp) şirketten ayrıldı. Fakat AJPW’den daha kötü olabilecek tek yere GLEAT’e gitmeyi başarmıştı. AJPW ise kısa süren bu yükseliş diyebileceğimiz dönemden sonra WWE ile bir iki ortaklık hariç kendi halinde takılan şirket haline geri dönmüş durumda.
Dragon Gate: Açıkçası Shun Skywalker olduğu için dikkatimi ara ara çeken şirket hakkında derim bir yorumlama yapmayacağım. Fakat 5’li Shun Skywalker, Diamanté, Dragon Kid, Ultimo Dragon ve Strong Machine J maçını izlediğim dönem şirketi uzaktan takibe başlamaya karar verdim. Diamanté’nin maçı ve maskesini kaybettiği şovdan sonra bu hikaye bence kesinlikle harcandı. O zamandan bu zaman şirket düşüşte mi yoksa olduğu seviyeyi korudu mu bilemiyorum fakat yükselişte olmadığı kesin.
DDT, Gleat ve Marigold hakkında konuşmayacağım zira onlar hakkında pek bir şey bilmiyorum.
Gelelim NJPW’ye:
Ellerindeki herkesi WWE veya AEW’ya kaptıran şirket bir de ortaklık yapma bahanesiyle muhtemelen cebine para indirip karşılığında geleceğini AEW’ya veriyor. Ayrıca Amerika pazarında fırsat gören gajinler Dolar cinsinden maaş alma fırsatını tabi ki tepmeyeceklerdir fakat elindeki Japon güreşçileri de tutamayacaksa vay haline vay. Okada’nın bir gün ABD’ye gideceği neredeyse 2014’ten beri belli olan bir şeyken geçen 10 yılda onun yerini alabilecek bir tane adam yetiştirememek tam bir facia. Umino veya Takeshita gibi isimler zaten bir ayağı AEW olan isimler. (Takeshita direkt AEW güreşçisi hatta) Bunu bilip de elindeki Sanada, Tsuji gibi isimlere odaklanmamak garip gureba bir karar. Bullet Club, United Empire, LIJ ve Chaos’un içinin iyice boşaltılması hattı Chaos ve LIJ sanırım yok oldu bile. Şirketin bir başka batırdığı konu.
Tam zamanlı olmayan bir Puroresu izleyicisi olarak benim gördüğün şeyler bunlar. Tabi ki sıkı takipçisi olan arkadaşlar benden çok daha detaylı be yerinde yorumlar yapacaklardır.