Bugün Muharrem İnce'ye çok büyük ayıp edildi. Bu adam bizzat İmamoğlu tarafından davet edildi. Fakat adama söz hakkı bile verilmedi. Oysa ki kitleleri en iyi şekilde coşturan kişi de odur. Adamın öyle bir üslubu var ki facebook'taki chp veya akp seçmenine de twitterdaki z kuşağına da hitap edebiliyor. Basit, herkesin anlayabileceği ama vurucu sözler kullanıyor. Sağa sola aptal saptal mesajlar göndermiyor. Büyük ayıp edildi.
Erdoğan var olduğu sürece ben rejimin ve iktidarın değişeceğine inanmıyorum. Adam en yakın rakibini bile gözaltına alabiliyor. Bugün İmam'a bunu yapıyorsa yarın Mansur Yavaş'a da aynısını yapar hatta Muharrem İnce'ye de veya bir başkasına da. Halkın en az %40'ı hala RTE diyor. Ben bunda artık siyasi mantık vs aramıyorum. RTE öyle ya da böyle güçlü bir figür ve insanlar onun bu güçlü yapısına hayran ve bunun için oy veriyorlar. Bunu görmek için pHD olmaya da gerek yok. RTE dün militarist takılıyordu. CHP terörist idi. Bugün ise yeni bir açılım süreci var ve ciddi bir kitle "vardır devletin bir bildiği düşüncesinde". O yüzden artık yok muhalefet şunu yapsın vs geçin. Muhalefet ağzı ile kuş tutsa RTE fanatiği seçmen diyecektir ki "ben senden sadece güvercin tutmanı istemiştim sen serçe tutmuşsun" veya "ağzınla kuş tutarak yerli ve milli doğamızın dengesine karşı geliyorsun". O yüzden sandıktan çok da ümit beklemeyin. Aynı kitle emekli maaşı, asgari ücret, zam, kira diye ağlar ama yine gider Reis'e oy verir. Buradan ideolojik, siyasi, sosyolojik analizler kasmaya gerçekten gerek yok. Bir de ellerinde büyük bir basın gücü var. Bugün tarihin en kalabalık mitinglerinden birisi yapılıyor. Bir tane kanal canlı yayınlamadı. Demem o ki vay efendim akp seçmeni buna alınır mı vay efendim akp seçmenin tepkisini çeker miyiz kaygısını bir aşın. Adamlar Yıldırım Demirören'i Espresso Lab'i falan yerli milli sermaye sanıyor. Ne anlatabilirsin ki?
Fakat hal böyle diye de tamamen teslimiyet de olmaz. Bunun için vatansever insanların tüm farklılıkları bir kenara bırakarak birleşmesi gerekiyor. Biz bugüne kadar bunu gördük zaten. Muharrem İnce büyük bir fedakarlık ile kendisine iftira atılmasına rağmen geldi. 2023 seçimlerinde CHP seçmenlerden özveri bekliyordu ama artık biz CHP'den özveri bekliyoruz. Tutuklanan sizin belediye başkanlarınız. Kayyum riski sizin partiniz için geçerli. Fakat siz hala biz bildiğimizi okuyacağız kafasında giderseniz bu halk size de tepkisini gösterir ve bu işten en büyük zararla ayrılırsınız. Artık özveri sırası sizde. Size destek olan partilere ve siyasetçilere meydanlarda yer vermek, kanallarınızda yayınlamanız artık bir tercih değil zorunluluktur. Bugün bayramı gözaltında geçirecek insanlar sadece CHP seçmeni değil Zafer, Memleket, TKP, İP gibi partilerin de seçmenleridir. Bugün bu partiler size en kötü zamanınızda destek olurken siz bunları görmez bir de üzerine sizi bu süreçte açık bir şekilde satmış dem partisine ve demirtaş'a selam gönderirseniz 2023 seçimlerinde olduğu gibi insanlar küskün ve kırgın seçime giderler. Evet akp seçmenini ikna etmek için çok kasmaya gerek yok dedim. Fakat bu bahsettiğim partilerin seçmenlerini şayet küstürürseniz işte o zaman tümden eksiye düşersiniz. Ki bu denendi.
Bu kısım benim ve birçoklarının teorisine giriyor. CHP her ne kadar İmamoğlu'nun adaylığı konusunda kesin kararlı görünse de seçim geldiğinde diploma iptali ve gözaltı durumu bahane edilerek başka bir aday seçilecektir diye tahmin ediyorum ve evet o aday maalesef ki Özgür Özel olacaktır. Hafiften suyun fokurdayışını hissebiliyorsunuz diye tahmin etmekteyim. Muharrem İnce'ye mitingde yer verilmemesi, Mansur Yavaş'ın paçavra ve pamuk şeker çıkışı üzerine Özgür Özel'in apar topar özür dileyip Mansur'u itibarsızlaştırmaya çalışması bana pek iyi niyetli gelmiyor. Bir de üstüne Saraçhane'deki gösterileri bitirmeye çalışması. Papaz aynı pilavı yer mi bilmem ama ben yemem artık dostlar. KK da seçim döneminden önce epey tepki alıyordu. Sonra bir çalışma yaptılar. Dedem, pirom dediler. Şimdi ise ÖÖ bu senaryoyu yaşıyor ve seçim kampanyası başladığında onu da bu şekilde parlatacaklar. Biz işte o gün bu yaşanırsa akp veya cumhur seçmeni RTE'ye veya herhangi bir Cumhur adayına oy verdiği için değil bizzat muhalefet küstürüldüğü için o seçimi kaybetmiş olacağız. Ha inşallah bu yaşanmaz ve gelecekte şu mesajıma bakıp hep birlikte dalga geçeriz ama maalesef geçmişten kaynaklı haklı kaygılarım mevcut.
Peki bu gösteriler nereye varacak? Açıkçası Gezi Olayları'nda olduğu gibi kısa vadede büyük bir değişim ve ilerleme beklemiyorum. Çünkü o dönem olduğu gibi şimdi de pasif ve kötü bir muhalefet var. Zaten sesi çıkanlar da iddianamesiz bir şekilde iki aydır hapis yatıyor. İmamoğlu'nun hukuksuz bir şekilde gözaltına alışını sebebiyle borsada ve ekonomide yaşanan bu düşüş ise bizzat gösterilerle ilişkilendirilecektir. Fakat muhalefet erken seçime götürüp iyi bir seçim stratejisi izlerse iktidar seçim sonuçlarına göre değişir.
İktidar tarafında ise dem ile teması yeni anayasa için referandumsuz direkt meclisten geçirme isteği ile ilişkilendirebiliriz. Bakınız bu da aslında bir noktada bize şunu gösteriyor. Akp yeni anayasanın referandum ile geçmeyeceğinin farkında. Halkın böyle bir talebinin olmadığını biliyor. O yüzden referandumsuz, oldu bitti ile konuyu kapatmak istiyorlar.
Özetle iktidar oy kaybediyor ancak RTE figürü olduğu sürece her zaman seçimlerin en güçlü favorisi olacaktır. Zira RTE ya kendisine dişine göre rakip seçer ya da bugünkü gibi olaylar yaşanır. Bunun dışında evet yaşanan onca şeye rağmen RTE'yi yeniden cumhurbaşkanı yapacak en az %45 veya %40 bir kitle mevcut. Bu kitle muhalefet tarafından ikna edilemez. Neyse RTE işi şansa bırakmamak, TC dinamiklerini yeniden inşa etmek için yeni anayasa için diretiyor. Muhalefet ise geçmişte yaptığı hataları tekrarlama gafleti içerisinde diye gözlemliyorum.