Bebekler ve Çocuklarda İnternet Kullanımı Hakkında

Baylaz

右の壁は破壊できません
Konular
210
Beğeni sayısı
725
PG Nakit
605
Oturuyorken bir anda aklıma geldi, yazmak istedim. 2015 öncesi doğan kuşak bebekliğinde internetle etkileşime girmeden büyümüş olan son kuşak. Akıllı telefonlar yaygınlaştıktan sonra ebeveynler ellerindeki telefonu çocuğun uslu durmasını sağlayacak bir alet olarak kullanmaya başladılar. Yemek yedirirken, ağladığında, canı sıkıldığında sürekli ellerine telefon veriliyor. Kısacası ebeveynler kolaya kaçıyor. Bu kolaya kaçmaların bebeğe -bebek halinden memnun olsa da- maddi manevi zarar verdiğini düşünüyorum. Koskoca yetişkinler bile yarım saat reels/tiktok kaydırsa kafalarını bulanmış hissediyorlarken bebeklerin elinde telefonla hiç mola vermeden (annesi telefonu elinden alana kadar) youtube kids izliyor olmaları çok korkutucu. (Biz çizgi film izlemiyor muyduk diyenler olabilir, tv ile youtube arasındaki farkı anlatmama gerek yoktur umarım)

Bu iş yalnızca bebeklikte de kalmıyor. 6-10 yas arası nesilde eve hapsolmuş durumda. Durum böyle olunca obezite, özgüven eksikliği gibi şeyler daha çok kendini gösteriyor aile önlemini almazsa ilerleyen dönemde. Şuanki 6-10 arası neslin nereye gideceğinden nasıl bu kadar emin oluyorsun diye sorarsanız şöyle diyebilirim: lisede ne kadar asosyal, özgüvensiz, arkadaş ilişkileri sıkıntılı, kilo problemi yaşayan çocuk varsa %90ının hayatında oyun bağımlılığı vardı. Bi çocuk vardı hiç unutmam okul için sabah 8de kalkıyordu herkes, o gece 4te uyanıp 8'e kadar lol oynuyordu 9. Sınıfta.

Uzun lafın kısası dostlar, ben şuan kendime bir söz veriyorum. İleride çocuğum olursa en az 10 yaşına kadar eline telefon vermeyecem. Bu cihazların insanları salaklaştırdığını düşünüyorum. Gelişim çağındaki bi çocukta verebileceği etkiden korkuyorum. Varsa eklemek istediğiniz bir şeyler buyrun.

BerzerkBryan

Boliever
Konular
2,257
Beğeni sayısı
1,392
PG Nakit
550
Favori Güreşçi
Shawn Michaels Daniel Bryan CM Punk Ve Bayley
2 Yaşına kadar çocuğa ekran göstermek bile kendisine zararlı ama maalesef ülkemizdeki ebeveynler bu kuralı hiçe sayıyorlar bebeklere çocuklara erken yaşlardan telefon verilmesine karşıyım.

KALKTI!!!!

Ne Zaman?
Konular
78
Beğeni sayısı
6,402
PG Nakit
2,415
Favori Güreşçi
John Cena
Ben lisedeyken akıllı telefonlar yeni pörtlemişti. Lise sonda tuşlu bir telefon kullanmaya başladım. Yanlış hatırlamıyorsam benden başka tuşlu telefon kullanan yoktu sınıfta. Herkes çoktan akıllı telefon sahibi olmuştu. Ben bir asosyal olarak o sosyal insanların yavaş yavaş asosyalleştiğini, daha içe dönük, sıkılgan, neşesiz, yorgun, ilgisizleştiklerini görüyorum. Telefon çoğu insan için yabancı ortamlarda sığınılacak bir konfor alanı oldu. İnsanlar yeni insanlarla tanışmak için risk almaktansa telefonda, sosyalleşmekten kaçınmanın verdiği keyifsizlikle de, gezmeyi tercih ediyor. Yemin ederim öyle ortamlara giriyorum ki, konuyu ben açıyorum artık. Ki bu alışkın olduğum bir şey değildir. Dikkat dağınıklığı, tatminsizlik, sabırsızlık, sosyalleşmekten kaçınma gibi durumların katlanarak arttığını düşünüyorum. Telefon, tablet, her zaman ulaşılabilir akıllı cihazlar ve internetin fazlasının iyi bir şey olmadığını görmek ve bilinçli bir şekilde kısıtlamak lazım. Mesela telefonla 7/24 ulaşılabilir olmak başta, uzaktaki sevdikleriyle mektuplaşan insanlar için harika bir nimet olsa da bu durum sıradanlaştığında, gereksiz şeyler için bile 7/24 ulaşılabilindiğinizi fark ettiğinizde bu durum berbat bir hal alıyor. Aslında o kadar da konforlu bir şey olmadığını fark ediyorsunuz. İnsanların whatsappta görüldü rengini kapatması, telefon çaldığında sessize alması vs bundandır. Çocuklar için durum zaten daha vahim. Biz en azından normalin ne olduğunu biliyoruz. Şu an istedikleri her an çoğu şeyi yapabileceğini bilerek büyümüş biri için sabretmek, beklemek, tahammül gibi kavramlar anlamsız. 😎👌

Son düzenleme:
Konular
612
Beğeni sayısı
395
PG Nakit
350
Favori Güreşçi
Randy Orton
Çok haklısın. Günümüzde ebeveynlerde telefonu vereyim de sussun anlayışı çok yaygın. Bunu ben de düşündüm, belirli bir yaşa kadar çocuğumun eline telefon, tablet sıkıştırmayacağım diye, ama bu sefer de çağın gerektirdiği sebeplerden geri kalmışlık hissedecek arkadaşlarının yanında. 7-8 yaşında çocukların elinde son model telefon görünce çok şaşırıyorum. Bu bence değer vermek değil, tam tersi zarar vermek. Aileler bunu idrak etmeli.

Konular
270
Beğeni sayısı
1,652
PG Nakit
1,180
Favori Güreşçi
Becky Lynch
RPG Karakteri
Alexander Hammerstone
Ee ne yapacak bu çocuklar? 11-12 yaşına kadar dışarı çıkabiliyorlar mı gündüz vakti bile? Sokakta top oynayan çocuklar 2000'lerin ortasında bitti arkadaşlar, kabullenin bunu. 9 yaşındaki kuzenimi bırak sokağa salmayı, tek başına bakkala gönderemiyoruz başına bir şey mi gelir acaba korkusundan. Sokaklar çocuklar için güvenli değil artık. Eve kapanan çocuklar da televizyondan çizgi film mi izlesin bu devirde?

Anasayfa Üst Alt
Tema Rengi