Arjantin Devlet Başkanından Ömürlük Nasihat

Gloom

still just a rat in a cage
Konular
2,107
Beğeni sayısı
1,674
PG Nakit
400
1
Oğlum Milei niye dokundu bu kadar size. Tam anti teziniz adam çıkmış. Bakalım ne yapacak, hep birlikte görelim.
Henüz herhangi bir icraat yapmadığı için zaten Arjantin'e kazandırdıkları/kaybettirdikleri üzerinden yorum yapmıyorum. Genel olarak sempati besleyebileceğim biri değil. Görelim.

Nature Boy

güreşin muhtarı
Konular
189
Beğeni sayısı
2,321
PG Nakit
1,095
Favori Güreşçi
MJF
1
Henüz herhangi bir icraat yapmadığı için zaten Arjantin'e kazandırdıkları/kaybettirdikleri üzerinden yorum yapmıyorum. Genel olarak sempati besleyebileceğim biri değil. Görelim.
Bu politikaların benzeri Nayib başkan tarafından El Salvador’da yapıldı ve halk kalkındı. Sırf ulusal bir devlette bu politikaların çalışıp çalışmayacağını görmek için destekliyorum ben.

Gloom

Konular
2,107
Beğeni sayısı
1,674
PG Nakit
400
1
Bu politikaların benzeri Nayib başkan tarafından El Salvador’da yapıldı ve halk kalkındı. Sırf ulusal bir devlette bu politikaların çalışıp çalışmayacağını görmek için destekliyorum ben.
Nayib'in düzenine değerlendirme yapmak için de erken. Chavez de Gaddafi de kendi coğrafyalarının en önde gelen adamlarıydı. Rejimlerinin sonucu birçok grup tarafından kötü anılıyor. Ben bu gruplara dahil değilim, onu belirteyim. ABD, radikal bir değişim olmazsa, olmadıysa El Salvador'un abiliğini yapıyor zaten. O coğrafyayı, aynı Kuzey Afrika'da Fransa etkisine bakmak gerektiği gibi, ABD'nin istekleri çerçevesinde değerlendirmek lazım. Bugün ister Nayib büyük adam olur, öbür gün Maduro benzeri bir hale getirilir. Her rejimi değerlendirmek için bir süre incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. 5 Yılda iyi gider Arjantin de, sonra neye döneceği belli olmaz. Ya da tam tersi.

Gloom

Konular
2,107
Beğeni sayısı
1,674
PG Nakit
400
1
Nayib'in düzenine değerlendirme yapmak için de erken. Chavez de Gaddafi de kendi coğrafyalarının en önde gelen adamlarıydı. Rejimlerinin sonucu birçok grup tarafından kötü anılıyor. Ben bu gruplara dahil değilim, onu belirteyim. ABD, radikal bir değişim olmazsa, olmadıysa El Salvador'un abiliğini yapıyor zaten. O coğrafyayı, aynı Kuzey Afrika'da Fransa etkisine bakmak gerektiği gibi, ABD'nin istekleri çerçevesinde değerlendirmek lazım. Bugün ister Nayib büyük adam olur, öbür gün Maduro benzeri bir hale getirilir. Her rejimi değerlendirmek için bir süre incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. 5 Yılda iyi gider Arjantin de, sonra neye döneceği belli olmaz. Ya da tam tersi.
Sözün özü politik ve ekonomik sistemleri içinde bulundukları coğrafyayla, o coğrafyanın üst güçleriyle karşılıklı ilişkilerinden bağımsız değerlendirmemek lazım. Onun dışında genel olarak uzun uzun ekonomik sistemleri değerlendirmek benim işim değil.

Nature Boy

güreşin muhtarı
Konular
189
Beğeni sayısı
2,321
PG Nakit
1,095
Favori Güreşçi
MJF
1
Nayib'in düzenine değerlendirme yapmak için de erken
Katılmıyorum. Nayib gelmeden önce ülke ekonomisinin %15’ini aşıyordu. Cinayet oranları hakkında şöyle haberlerin yapıldığı dönemden batı dünyasından insanların gelip “burası cennet” diyip işlerini taşıdığı, tersine beyin göçünün yaşandığı, suçluları köpek gibi sokaktan toplamalarına rağmen dış borçlarını ödeyebilen, müreffeh bir ülke haline geldiler. Tüm bunları 5 sene içerisinde başarmış bir adamı değerlendirmek için daha ne kadar zamana ihtiyaç var merak ediyorum.

Gloom

Konular
2,107
Beğeni sayısı
1,674
PG Nakit
400
1
Katılmıyorum. Nayib gelmeden önce ülke ekonomisinin %15’ini aşıyordu. Cinayet oranları hakkında şöyle haberlerin yapıldığı dönemden batı dünyasından insanların gelip “burası cennet” diyip işlerini taşıdığı, tersine beyin göçünün yaşandığı, suçluları köpek gibi sokaktan toplamalarına rağmen dış borçlarını ödeyebilen, müreffeh bir ülke haline geldiler. Tüm bunları 5 sene içerisinde başarmış bir adamı değerlendirmek için daha ne kadar zamana ihtiyaç var merak ediyorum.
Bunlar tabi ki çok hoş. Bilerek Gaddafi örneğini vermemin sebebi şu, ben kendisini severim, sen ne düşünürsün bilemem, ama kendi rejimi altında eğitim oranı 20'lerden 88'e kadar tırmandı. Aynı şey Saddam gibi absürt örnekler için de geçerli. Ha, diyeceksin ki 'hacı coğrafyaya göre değerlendirmek gerek' diyen sendin. O durumda da Hugo Chavez, Allende Şili'si gibi örnekleri veriyorum. Bu liderlerin de çok başarılı icraatları oldu ama sonuçları çok tartışmalı olarak görülüyor dünyada. Bütünsel bakmak lazım, tarihteki örneklerden incelemek lazım diye düşünüyorum benim de verdiğim örnekler gibi. Bu yüzden coğrafyadaki süper güç örneğini veriyorum. 5 yıl içindeki icraatları sıralamışsın, bunları tartışmak olmaz zaten ama bunu liberalizmin, mesela, bir zaferi olarak görmek çok iyimser bakmak olur. Yani bu neye benzer mesela, Küba'ya bakıp "abi sosyalist sistem çok kötü ya" demek gibi. Küba 23452 tane ambargo, yaptırım yiyor. Aynı şekilde El Salvador gibi ABD yanlısı ülkelerin de arkasındaki destek sayesinde çok ilerlediğini düşünüyorum.

Burada amacım "ABD yardım etmese böyle olmazlardı, hile var" tarzı bir sataşma değil tabi.

Nature Boy

güreşin muhtarı
Konular
189
Beğeni sayısı
2,321
PG Nakit
1,095
Favori Güreşçi
MJF
1
5 yıl içindeki icraatları sıralamışsın, bunları tartışmak olmaz zaten ama bunu liberalizmin, mesela, bir zaferi olarak görmek çok iyimser bakmak olur. Yani bu neye benzer mesela, Küba'ya bakıp "abi sosyalist sistem çok kötü ya" demek gibi. Küba 23452 tane ambargo, yaptırım yiyor. Aynı şekilde El Salvador gibi ABD yanlısı ülkelerin de arkasındaki destek sayesinde çok ilerlediğini düşünüyorum.

Burada amacım "ABD yardım etmese böyle olmazlardı, hile var" tarzı bir sataşma değil tabi.
Politika liberal sağ olunca Amerikan yanlısı olmuyorsun. El Salvador hiçbir ülkeden bu yaptığı politikada destek görmedi. Hatta Nayib başa geçtiğinde Amerikan basını tarafından tiye alınmıştı. Amerikan doları yerine btc’ye geçeceğini söylediğinde zaten bir zırdeli ve “alt-right” eleman olarak lanse edildi. Katilleri hapise atıyor diye liberal batı tarafından insan hakları örgütleri tarafından kınandı.

Nasıl her sol iktidar Rusların, Çinin uydu devleti değilse aynısını sağ ülkeler ve Amerika için de söyleyebilmek lazım. Soğuk savaş kafası bunlar. Günümüz siyasetini böyle okuyamazsın.

Alıntıdaki kısma içimi döktüğüme göre konuya geri döneyim: El Salvador ile kıyaslandığın hiçbir ülke dünyanın dört bir tarafından ülke düzeldi diye tersine beyin göçü yaşamadı veya diğer ülkelerinden insanlar imrendirerek oraya yerleşme planları yaptırtmadı. Göç eden insanlar entelektüel ve kalifiye insanlar (iş insanları, doktorlar vs). Şu anda San Salvador’da artan göç nedeniyle alt yapı problemleri baş göstermiş durumda. Ülke bu yüzden yeni gelen göçlerin Berlín gibi şehirlere olması için farklı projeleri teşvik ediyor.

Gloom

Konular
2,107
Beğeni sayısı
1,674
PG Nakit
400
1
Politika liberal sağ olunca Amerikan yanlısı olmuyorsun. El Salvador hiçbir ülkeden bu yaptığı politikada destek görmedi. Hatta Nayib başa geçtiğinde Amerikan basını tarafından tiye alınmıştı. Amerikan doları yerine btc’ye geçeceğini söylediğinde zaten bir zırdeli ve “alt-right” eleman olarak lanse edildi. Katilleri hapise atıyor diye liberal batı tarafından insan hakları örgütleri tarafından kınandı.

Nasıl her sol iktidar Rusların, Çinin uydu devleti değilse aynısını sağ ülkeler ve Amerika için de söyleyebilmek lazım. Soğuk savaş kafası bunlar. Günümüz siyasetini böyle okuyamazsın.

Alıntıdaki kısma içimi döktüğüme göre konuya geri döneyim: El Salvador ile kıyaslandığın hiçbir ülke dünyanın dört bir tarafından ülke düzeldi diye tersine beyin göçü yaşamadı veya diğer ülkelerinden insanlar imrendirerek oraya yerleşme planları yaptırtmadı. Göç eden insanlar entelektüel ve kalifiye insanlar (iş insanları, doktorlar vs). Şu anda San Salvador’da artan göç nedeniyle alt yapı problemleri baş göstermiş durumda. Ülke bu yüzden yeni gelen göçlerin Berlín gibi şehirlere olması için farklı projeleri teşvik ediyor.
"ABD, radikal bir değişim olmazsa, olmadıysa El Salvador'un abiliğini yapıyor zaten." El Salvador'un durumundan emin olmadığım için bunu yazdım. El Salvador liberal oldu diye değil, ki bugün hala dünya yine oldukça kutuplu. Bugün hala dünyada liberal solu dışarıda bırakarak, sol görüşleri ve anti emperyalizmi destekleyen ülkeler, Amerika yerine aslında solcu olmayan Rusya'yı ve Marksist ilkeleri anayasadan çıkarmış Çin'i destekliyor. Bugün sol olarak gördüğüm hükümetler arasında bu iki ülkeden birini desteklemeyen tek bir ülke yok bu arada. Bunlara Afrika'daki Coup Belt ülkelerini de dahil ettim. O yüzden dünyayı geçmiştekine benzer okumak çok yerinde belirli açılardan. Devir olarak Soğuk Savaş bitti, sol perspektiften, yeniden lib. solu dışarıda bırakıyorum ve sadece sosyalist, marksist çerçeveden bakarak söylüyorum, kutuplaşma ve 'bir savaş veriliyor' zihniyeti hala tam gaz devam ediyor. Günümüz siyasetini birçok yönden okuyabilirsin, nereden okuduğuna göre değişir. Biu arada marksist değilim. Sadece sol ile daha fazla eşleşen bir perspektif olamayacağı için oradan girdim.

El Salvador bazında yazmadım. Çünkü özellikle ilgi alanıma giren bir ülke değil.

Konuyu ziyaret edenler (Toplam: 0)
No registered users viewing this thread.
Anasayfa Üst Alt

Kolay Giriş Yapın: