Yanlışın var. Birkaç istisna dışında hiçbir iş zannettiğin kadar zaruri değil.Delüzyona bak. Her insan sizin gibi uyduruk işlerde çalışmıyor.
Çalışma süreleri ve şartları iyileştirilmelidir, insanlar patronlarını zengin etmek için zaruri olmayan işlerde bile çok fazla çalışıyor, bu doğru. Yazdıklarında haklısın ama bunların erken kalkmakla bir alakası yok.Yanlışın var. Birkaç istisna dışında hiçbir iş zannettiğin kadar zaruri değil.
Ben Acun'a yüzde yüz katılıyorum ve bu tarz söylemleri ona olan saygımı arttırıyor. Bunları söylemek zorunda değil oysaki.
Sanayi devriminden sonra her şey otomatikleşti. İnsanlar 12 saat çalışmak zorunda değildi. Adam Smith insan onuruna hakaret olan çalışma sürelerini 8e indirdi ve bugün hala onu kullanıyoruz. Eskiden her şey elle yapılıyordu. Şimdi fabrikalar var ve çarpan etkisini düşünün. Neden fabrikalar varken hala eskisi gibi çalışıyoruz? Kitlesel üretim, sermaye sahipleriyle işçi arasındaki uçurumu arttırıyor maddi anlamda. Lüzumsuz milyonlarca ürün cabası. İstemediğimiz kadar. İnsanlar kendilerine vakit ayırabilmeli. Kaç milyon insan daha kendini tanımamış. Kaç yaşında adamlar. Çalışmaktan vakti yok ki. İnsanın biraz boş vakti olmalı. Biz hayvan değiliz.
Eğitim sektöründekiler yaz tatil yapabiliyorlar. Ondan daha az önemli yüzlerce sektör ve iş kolu var. Ben sabah erken kalkma olayına fazla itiraz etmiyorum. Eğer 6 saat çalışacaksa insanlar ve zorunlu mesai, zorunlu zırt pırt diye teoride 8 saat olan süre 10'a 10 buçuğa çıkmayacaksa kimse sabah niye erken kalkıyoruz demez. Zaten dinlenmek için insanlara süre kalır.Çalışma süreleri ve şartları iyileştirilmelidir, insanlar patronlarını zengin etmek için zaruri olmayan işlerde bile çok fazla çalışıyor, bu doğru. Yazdıklarında haklısın ama bunların erken kalkmakla bir alakası yok.
Toplumun işleyişini devam ettiren ve insanlara bir faydası olan "zaruri" işler birbiriyle ilişki içerisindedir. Bu işlerin aksamaması ve bürokrasinin devam ettirilebilmesi için bazı ortak çalışma saatleri olmalıdır. Bunun için en uygun saatler de insan doğasına en uygun olan gündüz saatleridir. Bu iş kollarının çalışma saatlerini keyfine göre rastgele düzenlemesi, çalışanların öyle 1-2 aylık izinlere çıkması demek toplumda diğer birçok işin aksaması demektir.
Burada asıl mesele insanların işe gidip gelmek için yolda saatlerini harcaması, veya dediğin gibi lüzumsuz faydasız milyonlarca ürün üretmek için zaruri olmayan işlerde çalışması. Ama o konulara girecek olursak taa en kökünden kapitalizm ve ekonomik sistemler tartışmasına girmemiz gerekir. Ben de isterdim ki o bahsettiğin, patronun cebinden başka kimseye faydası olmayan lüzumsuz iş kolları tamamen yok olsaydı da insanlığa ve topluma faydası olan işlerdeki mesai saatleri o sektörlerde çalışan insanlara da paylaştırılsaydı, böylece insanlar hem daha esnek saatlerde, hem de daha az sürede çalışabilir ve daha çok boş vakti olabilirdi. Ama öyle ya da böyle her durumda da birilerinin sabah erken kalkması gerekecektir.