Cem Karaca - Tamirci Çırağı Hikayesi ve Devam Şarkısı

BerzerkBryan

Boliever
Konular
2,257
Beğeni sayısı
1,392
PG Nakit
550
Favori Güreşçi
Shawn Michaels Daniel Bryan CM Punk Ve Bayley
1758305659720.png

Cem Karaca'nın Tamirci Çırağı şarkısını bilirsiniz şarkının klibi olmamasına rağmen bir çoğumuzun kafasında klibi canlanır.

Bugün hem hikayesinden hem de devam şarkısından bahsedeceğim şimdiden keyifli okumalar.

1758307394090.png

Şarkı ilk olarak Cem Karaca - Dervişan birlikteliğinde Şubat 1975'te çıkış yaptı ve şarkı o dönem listeleri alt üst etti, Herkes her bir ağızdan "İşçisin sen işçi kal" diye haykırıyordu.

Ayrıca bu "İşçisin sen işçi kal" lafı da Cem Karaca'nın siyasi duruşunu bir nevi açıklamasıydı.

1758309121245.png

Ümit Yiğit isimli ressam "Arkası kuşlu aynamda taradım saçlarımı" sözlerine ithafen bir resim sergisinde "Arkası Kuşlu Ayna" isminde güzel bir eseri de bulunuyor.

1758308439017.png

Şarkının listeleri alt üst etmesiyle aynı yıl TV'de 7 Gün dergisi isimli dergiye röportaj veren Cem Karaca şarkı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Doğrusunu isterseniz bana bu esintiyi Orhan Gencebay getirdi. Dikkat ederseniz Gencebay şarkılarında belli bir “gariban” teması işler. İşte bundan hareket ettim. Ama benim için sadece gariban değil, Garibanın gariban kalış nedenleri de önemli olan… Garibanın aşktaki mutsuzluğuydu..”

Sözleri yarım saatte yazdığını belirten Cem Karaca beste için şunları söylüyor:

“Her şiir belli bir müziği de kendinde getirir. Nane şekerinden çıkan dörtlüklerde de böyledir bu, edebiyatı cedide de.. Şiirimi önce yüksek sesle okudum. Sonrasında böylesi bir aşk hikayesini anlatan müziğin kolaylıkla akılda kalması gerektiğini saptadım. Ötesinde her şey kendiliğinden geldi.”

Şarkıyı ilk olarak efsane tiyatrocu babası Mehmet Karaca'ya dinletmiş. Babası yüzünü buruşturup “Beğenmedim” demiş. Gerekçesini de şöyle açıklamış:

“Böyle bir şarkıcı bu tip ilişkilerden değil, tatlı aşktan, meyden, sazdan, sözden bahsetmelidir. Eğlendirmelidir. Zaten her gün binbir dertle üzülen toplum birde şarkıyla üzülmemelidir.”

Cem Karaca yine 1975'de bu şarkıya bir klip çekti ancak klip hiç bir zaman tam haliyle yayınlanmadı klibin 1 dakikalık hali internette var devamı bulunamadı, Kim bilir belki bir gün ortaya çıkar...

1758309063337.png

Kısacası Tamirci Çırağı'nın hikayesi bu kadardı şimdi gelelim çok bilinmeyen devamına...

1758309907147.png

Yıl 1990 aradan 15 yıl geçmiş Cem Karaca 7 yıl sürgünde kaldıktan sonra Türkiye'nin yeni dönemine hala alışmaya çalışıyor ve döndükten sonraki ilk çalışması olan Yiyin Efendiler albümünü yapıyor.

Albüm içerisindeki "Kahya Yahya" parçası ise hepimizin bildiği "Tamirci Çırağı" nın devamı.

1758310245987.png

1758310261977.png

O dönemde Cahit Berkay ve Cem Karaca Ataköy'de oturmaktadırlar ve komşudurlar. Her ikisi de kirasını ödemekte zorlanmaktadır. Ne kadar acı değil mi? ikisi de yıllardır kültleşmiş eserler yapıyor ama adamlar hala ekonomik sıkıntılar çekiyor ben de bunu anlayamıyorum arkadaş, Cahit Berkay'ın aklına o dönem TRT tarafından düzenlenen Kuşadası Altın Güvercin şarkı yarışmasına katılmak gelir zira para ödülü 1 yıllık kira bedelini rahatlıkla karşılayacak kadardır. Cahit Berkay besteyi yapar, Bir akşam yemeğinde konuyu Cem Karaca'ya açar. Cem Karaca pek sinirlenir, Karşı koyar önceleri ama besteyi dinleyince oldukça beğenir. Cahit Berkay, Cem Karaca'ya "Şarkıya Tamirci Çırağı tadında sözler yazmasını" söyler çünkü böyle bir şarkının beğenileceğini tahmin etmektedir. Şarkı kaydedilir, Yarışmaya gönderilir ve finale kalır. Cem Karaca Kuşadası'na gidip şarkıyı söylemeye pek yanaşmaz ama Cahit Berkay zor da olsa Cem Karaca'yı ikna eder ve şarkı yarışmada birinci olur. Birincilik parası her iki sanatçıyı da bir süre için de olsa düzlüğe çıkarır.

Cahit Berkay bu şarkı için, "Sanatçılık hayatımda para kazanmak için başından tasarlayıp, ölçtüğüm tek şarkıdır" der. Şarkı o zaman için de sonrasında da çok beğenilir fakat Tamirci Çırağı gibi kültleşmiş bir parça olamaz.

1758310401600.png

Şarkının içerisinde ki hikaye ise çok çok daha iyi, Tamirci Çırağı büyümüş yıllar geçmiş Kahya olmuş ama o kadını unutamamış.

Diskoteğin önünde kahya durmuşum

Diskoteğin önünde kahya durmuşum
Araba plakasından fallar tutmuşum
Araba plakasından fallar tutmuşum

İçeri giren sarı kız bana baksaydı
Baksaydı da bana bana, benim olsaydı
Olmaz olmaz bilirim, ben kahya yahya
O kim bilir kimin nesi, ben kahya yahya

Şu İstanbul şehrinden neler ummuşum
Şu İstanbul şehrinden neler ummuşum
Ummuşum da sadece yutkunmuşum
Ummuşum da sadece yutkunmuşum

Dur be oğlum kahya yahya, gel haddini bil
Dur be oğlum kahya yahya, gel haddini bil
Sen kahyasın, kahya gibi kahyalığını bil

Sen kahyasın, kahya gibi kahyalığını bil

Bilmeyenler için Kahya, belirli bir ücret karşılığında bir evde bulunan hizmetçi, bahçıvan ve aşçı gibi görevlilerin yönetiminden sorumlu ve o evdeki günlük işlerin düzenlenmesini gerçekleştiren kişilere denir. Ayrıca meşhur Tamirci Çırağı'nın ismini de buradan öğreniyoruz Yahya...

"Hanıma söyledim sofrayı kurdurttum. Cem'e dedim Tamirci Çırağının devamı olacak, o sıra sözleri yazdı. Ben müziği besteledim ön elemeyi geçti parça. Vokal olmak için tekrar ikna etmem lazım. Hanıma dedim tekrar sofrayı kur. Cem diyor ben hayatta çıkmam gençlerin önüne girmem. O zaman ben söylerim dedim. Yok sen söyleyemezsin diyor hayır söyleyecem dedim. Sonunda o söyledi bizde kazandık."

- Cahit Berkay

Şarkının yarışmada sergilenen performansını dinlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum Cem Karaca çok çok iyi söylemiş ve hakkını da almış.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bugün ki yazımız da bu kadardı sevgili dostlar umarım beğenmişsinizdir sonraki içeriklerde görüşmek üzere hoşça kalın...

Anasayfa Üst Alt