Konuya köpeklerin bakış açısıyla bakacak olursak, köpekler insanlar tarafından yapay seçilimle oluşturulmuş bir türdür. Soylarını devam ettirebilmeleri için insan varlığına ihtiyaç duyarlar. Kendileriyle sürekli ilgilenecek belli bir sahipleri olmadan da belki hayatta kalırlar ama hastalıklar acılar içinde yaşayıp çoğu erken yaşta ölür. (Kediler de böyledir bu arada.) Bazı insanlar oraya buraya (genellikle hayvanların sağlığına hiç de uygun olmayan) yemekler dökünce kendilerini çok iyilik yaptıklarını sanarlar ama aslında bu yaptıkları hayvanlara kötülüktür.
İnsanların bakış açısıyla bakacak olursak da köpekler ataları kurtlardan geldiği üzere bölgeci de hayvanlardır. Sürüleşmeye ve belli bölgeleri kendi bölgeleri olarak görmeye ve korumaya meyillidirler. Normalde olması gereken, köpeklerin sahiplerinin mülklerini, hayvan sürülerini vs. kendi bölgeleri olarak görüp korumalarıdır, bunu yaparken de doğup büyürken sahiplerinden alacakları terbiye ile insanlara karşı da daha ağırbaşlı olmaları gerekir. Lakin sokakta sahibi olmayan köpekler özellikle şehirlerin kenar mahallelerinde ve kırsal alanlarındaki kuytu yerleri mesken edinirler ve sürüler halinde çeteleşip bölgelerinden(?) geçen insanlara ve diğer canlılara saldırgan tavırlarda bulunurlar. Normal şartlarda insanlar böyle durumlarda nasıl davranılması gerektiğini bilirlerse olaydan zarar almadan çıkabilirler. Peki insanlar bunu öğrenmek ve uygulamak zorunda mıdır? Hayır değildir. Etrafını 5-10 tane saldırgan köpek saran her insandan, özellikle de çocuklarımızdan, sakin kalmalarını bekleyemezsiniz. İnsan da olsa köpek de olsa hiçbir canlının da insanların yaşadığı yerlerde insanlara saldırmak, rahatsız etmek gibi bir hakkı yoktur.
Sonuç olarak, köpeklerin iyiliği için de, insanların iyiliği için de sokakta başıboş köpek bulunmaması gerekir. Çok seven varsa alıp evinde beslemelidir. Hepsi mi uyutulur, bir kısmı mı uyutulur orasını bilmiyorum ama bu sorunu çözmek için devletin derhal bir şeyler yapması gerekir.