- Katılım
- 6 Ara 2023
- Konular
- 10
- Mesajlar
- 11
- Beğeni sayısı
- 15
- PG Nakit
- 0
Royal Road 2023 Değerlendirmesi
Yapılan değerlendirmeler yalnızca güreşçilerin gösterdikleri performansla alakalıdır.
Değerlendirmeler karşılaşma sıralamasına göre yapılmıştır.
Değerlendirmeler esnasında karşılaşmalara verilen yıldızlarda '-' işareti varsa karşılaşmanın süresi veya yapısı sebebiyle yıldız vermek istemediğimin göstergesi olacaktır. '-' işareti bir yıldıza tekabül etmemektedir.
Just Tap Out Professional Wrestling şirketinin sürpriz katılımcısı: Ren Ayabe
Big Japan Pro Wrestling şirketinin sürpriz katılımcısı: Takuya Nomura
New Japan Pro Wrestling şirketinin sürpriz katılımcısı: Satoshi Kojima
GLEAT şirketinin sürpriz katılımcısı: Hayato Tamura
-
İLK TUR(İLK GÜN)
Dan Tamura vs Katora Suzuki: Japonya'daki diğer turnuvalara göre çerezlik bir turnuva olduğunu gösteren bir açılış karşılaşmasıydı açıkçası. Standart bir New Japan Pro Wrestling karşılaşmasının aksine Dan Tamura ve Katora Suzuki ikilisi darbeden etkilendikten sonra toparlanmayı beklerken aniden karşılık vermeye çalışmadı ve rakibinin kendisini göstermesine izin verdi. Daha geleneksel stilde güreştiler. Don Tamura'nın keskin güreşmek konusunda hamlığı gözden kaçmıyor. Katora Suzuki kontrolü aldığında ayakları yere basan tarzda bir şeyler izledik. Fazla gel-git olan bir karşılaşma değildi. Ayrıca fazla etkileyici olan bir karşılaşma değildi.
Bu karşılaşma vereceğim yıldız: -
-
Takuya Nomura vs Hokuto Omori: Karşılaşmanın başlamasından kısa bir süre sonra uyumsuzluk göstermeleriyle aslında güreş stili ve kafa yapısı olarak birbirlerinden farklı oldukları belliydi. Bana güreş stili olarak Katsuyori Shibata'yı anımsatan Takuya Nomura becerilerini savurduğu tekmelerle, dirseklerle ve komplike olmayan fakat etkili hareket setiyle gösterirken Hokuto Omori ise karşılık verebileceği yerlerde Takuya Nomura'nın kopyasıymış gibi davranmayı tercih etti. Hokuto Omori'nin daha vurucu stilde karşılık vermesini beklerdim. Sadece gevşeyerek birkaç tane etkisiz dirsek vurmaktan, diz geçirmekten bahsetmiyorum. Neyse ki karşılaşma ilerleyen dakikalarda temponunda yükselmesiyle ve rakiplerin birbirine seri cevaplar vermesiyle keyifli, eğlenceli hale geldi.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***
-
Satoshi Kojima vs Rei Saito: Şimdiden turnuvanın en kötü karşılaşması ve fikrimin değişeceğini zannetmiyorum. Temponun yerinde olduğu karşılaşmada Satoshi Kojima esnetebildiği hareket setiyle fazla karşılık görmemesine birlikte kaliteli şeyler gösterdi diyebiliriz. Tempo yerinde demiştik fakat rekabetin gittikçe kızıştığı bir karşılaşmanın temposu gibi hissettirmiyordu. Sanki oldu bittiye getirmeye çalışırmışcasına güreşiyorlardı. Satoshi Kojima hala körelmemiş formunu ve yeteneğini kullanarak hiçbir olayı olmayan güreşçilerin fazla efor sarfetmeden taşınabileceğini gösterdi. Fakat Rei Saito'nun güreşmeye tövbeli gibi davranması sinir etti. Karşılaşma boyunca Rei Saito bir şeyler göstermeyi denedi fakat yalnızca göstermeyi denemekle kaldığı şeylerin hiçbirisi ayağa yere basan tarzda değildi.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: -
-
Shuji Ishikawa vs Ren Ayabe: Bir bütün gibi hissettiren ilk karşılaşmaydı. Daha önceki karşılaşmaların aksine uyum veya tempo aksaması görmedik. Ren Ayabe kontrolü kaybetmemek için karşılaşmanın ilk yarısında hareket setindeki hareketleri yavaş ve çekingen bir şekilde uyguluyordu. Bir süre sonra bunun sürdürülebilir bir yapı olmadığı fark etti ve daha hızlı ve özgüvenli güreşmeye başladı. Shuji Ishikawa ise o güreşçi olgunluğunu taşıdığını belli ediyordu. Yani karşısındaki genç güreşçinin yeteneklerini sergilemesine izin verirken sıra kendi yeteneklerini göstermeye geldiğinde oldukça saldırgan, oturaklı ve inandırıcı bir güreş sundu. Neredeyse savurulan her darbenin bir oturaklılığı olduğunu söyleyebilirim çünkü iki tarafta rakiplerinin hareketlerini karşılama konusunda yeterliydi. Ancak savurulan her darbenin inandırıcılığı konusunda Ren Ayabe'nin çaylaklığını sebebiyle yetersizdi.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***1/2
-
İLK TUR(İKİNCİ GÜN)
Hayato Tamura vs Jun Saito: Sadece iyi yapabileceği şeylere odaklanan sade ve seviyeli bir karşılaşma izledik. Karşılaşmanın temposunun yüksek olmasının yanı sıra güreşçiler arasındaki uyumunun iyi olduğunu söylemeliyim. Karşılaşmanın geneline mücadeleci ruh hakimdi. Takım arkadaşı Rei Saito'nun aksine Jun Saito daha ne yaptığını bilen şekilde güreşti. Genelde Jun Saito, Hayato Tamura'nın nasıl ilerleyeceğini belirlediği karşılaşmada Hayato Tamura'ya cevaplar verdi. Hayato Tamura rahatça esneterek verimlilik sağladığı hareket seti ve savurduğu oturaklı, inandırıcı darbeler ile öne çıkarken Jun Saito ise saf gücüne dayalı hareket setini kullanarak öne çıktı. Aslında sundukları güreş olağanüstü standartlarda değildi, yaptıkları hiçbir şeyi olağanüstü yapmaya kasmadılar fakat iyi niyetli olduklarını gördük.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***3/4
-
Suwama vs Fuminori Abe: Hızlı başlayan karşılaşmada beklentim gel-git yaşanacağı, üstünlüğün sürekli karşı tarafa geçeceği yönündeydi fakat karşılaşma sadece saniyeler sürdü. Fuminori Abe'nin hızlıca savurduğu yumruklardan ve tokatlardan saçma bir şekilde hiç etkilenmeyen Suwama yalnızca Dropkick kullanarak karşılaşmayı kazandı. Bu tercihleri oldukça saçmaydı açıkçası. Beş dakikalık şöyle göstermelik bir karşılaşma olsaydı ne olurdu yani?
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: -
-
Kento Miyahara vs Atsuki Aoyagi: Buraları artık ezberden güreşen bir emektarın buralarla alakası olmayan bir tazekanı karşılaşma boyunca ilgi çekici hale getirmeyi denemesini izledik. Atsuki Aoyagi, hareket kombolarına, hareket tekrarlarına bağlı biraz esnek hareket setini görece efektif kullanarak ve yaratıcı karşılıklar vererek tecrübeli, deneyimli rakiplere karşı uyumlu olduğunu kanıtladı. Ancak Atsuki Aoyagi'nin uyguladığı hareketlerin veya savurduğu darbelerin neredeyse hepsi estetik olarak nefis gözükmelerine kıyasla gerçekten inandırıcılık ve oturaklılık bakımından yavan hissettiriyor. Kento Miyahara ise şirketteki güreşçilerin neredeyse hepsinden kafa yapısı olarak birkaç gömlek üstün olduğunu kanıtlar kalitede performans gösterdi. Kento Miyahara, bana göre All Japan Pro Wrestling'deki çoğu güreşçinin aksine yalpalanırmış, sallanırmış gibi gözüken o demode, kompakt ve hantal olarak tanımlayabileceğimiz güreşme stilinin aksine daha ne yaptığını bilen, daha derli-toplu güreş stiliyle tekrardan farkını ortaya koydu. Kento Miyahara karşılaşmanın tamamında etkili güreşti, yaptığı her hareketin veya savurduğu her darbenin bir ağırlığı olduğunu hissettiriyordu. Atsuki Aoyagi oldukça iyi niyetli, bunu görebiliyoruz ancak karşılaşmanın büyük bölümünde gösterdiği o yırtıcılığını ve yaratıcılığı karşılaşmanın bitmesine yakınlaşmışken gösteremedi, yalnızca Kento Miyahara'yı kolay yoldan Roll-up varyasyonlarıyla tuş etmeye yeltendi. Ne yazık ki karşılaşma ilerledikçe beklentinin düştüğü bir karşılaşma oldu.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***1/2
-
Ryuki Honda vs Yuma Aoyagi: Karşılaşma beklemediğim şekilde başladı. Karşılaşma başladıktan sonra birbirlerine hızlı cevaplar verirken birdenbire hem güreş anlamında hemde tavır, duruş anlamında oldukça yapmacık ve sulu hale büründüler. Beklentim baya düştü. Böyle bir başlangıç yapmalarının yanı sıra karşılaşmanın ortalarına doğru uygulanan hareketlerin etkisiz gözükmesiyle ilişkilendirdiğim şu her uygulanan hareket sonrasında ne yapacağını bilememe durumu yaşarmışcasına araya birkaç tane dirsek veya diz darbesi sıkıştırma olayı burada geçerliydi. Tabii bir süreden sonra karşılaşmada daha ayakları yere basan tarzda bir şeyler izledik. Ayrıca karşılaşma tempo ve uyum bakımından fena değildi. Ryuki Honda özellikle etkili ancak fazla esnek olmayan hareket setiyle beni etkiledi. Japonya'da çoğu güreşçinin Spear, Superplex, Powerbomb gibi etkili ve karşılaşma kapatmaya yardımcı hareketlerin hepsini hareket setinde barındırdığını ve yine hepsinden verim sağladığını görmeyiz. Bu biraz Gaijin güreşçilerin olayıdır. Demek istediğim Ryuki Honda şimdilik ikna ediciydi. Yuma Aoyagi fazla hareket tekrarına girmeden görece esnek diyebileceğimiz hareket setinden Ryuki Honda gibi verim sağladı. Hatta birkaç tane ekstra sunarak çeşitlilik sağladı. Öyle fazla gel-git yaşanan bir karşılaşma gibi gözükmüyordu, yine de güreşçiler birbirlerine seri cevaplar verebiliyordu.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***1/2
-
İKİNCİ TUR
Suwama vs Hayato Tamura: İnişli-çıkışlı tempoda bir karşılaşma izledik. Aslında karşılaşmanın başlamasının ardından birkaç dakika tarafların birbirlerinin limitlerini test ettiği tempolu bir karşılaşma izledik. Daha sonra karşılaşmada üstünlük kuran tarafın rakibine fazla fırsat vermeden sürekli darbeler savurması veya hareket uygulamasıyla devam ettik. Böylece tempo düştü. Temponun düşmesi normalde göze batan bir şey. Ancak burada uygulamanın iyiydi yani savurulan darbelerin ve uygulanan hareketlerin oturaklıydı, inandırıcıydı. Bazen bir veya birkaç darbeyi, hareketi karşıladıklarında güreşçilerin toparlanmak için duraksadıklarını gördüm. Hareket tekrarları karşılaşmanın geneline hakimdi fakat biraz önce dediğim gibi hareketlerin oturaklı ve inandırıcı olması bana göre tekrarı önemsiz kılıyordu.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***3/4
-
Satoshi Kojima vs Takuya Nomura: Her seyirciye oynama şımarıklığını sergilediklerinde cezalandırıldıkları ve ringin köşesine itilerek veya fırlatılarak yapılan hareketlerin çoğunlukta olduğu bir karşılaşmaydı, yalnızca karşılaşmanın başlarında böyleydi. Takuya Nomura her savurduğu tekmede veya dirsekte bir ağırlığın olduğunu hissettiriyordu. Ancak Satoshi Kojima karşısında duvar dövmekten farksızdı. Yine de Takuya Nomura mücadeleci kalabileceğini gösterdi. Tekrardan bir karşılaşmada o kadar esnek olmayan fakat oturaklılık, inandırıcılık bakımından yeterli hareket seti gösterildi. Takuya Nomura sağlam savurduğu o tekmelerin tamamlayıcısı olarak başka bir tekme savurarak stilindeki devamlılığı yükseltmeli diye düşünüyorum. Bence o devamlılığı yokluğu hissediliyor. Satoshi Kojima bile karşılık verirken hareket kombolarına veya tekrarladığı hareketlere dayanarak o devamlılığı gösterebiliyor. Yine de temponun ve uyumun yeterli seviyede olduğu bir karşılaşmaydı.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***1/2
-
Shuji Ishikawa vs Dan Tamura: Turnuva ilerledikçe rekabetin kızışmasının yanı sıra güreşçilerin performansını yükselttiğini gösteren bir karşılaşmaydı. Temponun orta şeker olduğu karşılaşmada uyumlu kaldıklarını gördük. Shuji Ishikawa kendisiyle birebir kapışırken problem yaşayacak rakibine Dan Tamura'ya karşılaşmanın başlarında rahatlıkla üstünlük kurdu. Shuji Ishikawa sağlam diz ve dirsek darbeleriyle karşılık verdi. Dan Tamura toparlanıp karşılık vermekte güçlük çekerken karşıladığı hareketleri, darbeleri güzel sattı ve gerçekten sağlam hareketler, darbeler karşılamış hissiyatını verebilmek için takdire şayan çaba göstererek biraz ekstra sunmuş oldu. Dan Tamura savurduğu darbelerle asla deviremeyeceği rakibine karşı yaklaşımını değiştirerek yaratıcılığını gösterdi. German Suplex, Samoan Drop, Powerslam tarzı hareketlerin sulandırılmamış, alışılagelmiş versiyonlarını hızlıca uygulayarak Shuji Ishikawa'ya yeterli karşılığı verebildi. Karşılaşmada her bir darbenin ve hareketin ağırlığı hissediliyordu.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***3/4
-
Ryuki Honda vs Kento Miyahara: Gereksiz ağırdan alarak beklentiyi düşüren bir karşılaşmaydı. Karşılaşmanın başlamasıyla ringin dışına sürüklenen mücadelede güreşçileri karşılaşmadan kopmuş, kafa yapısı olarak dağılmış gibi gördüğümü söyleyebilirim. Kento Miyahara sürekli kafa atarak Ryuki Honda ile ringin etrafında tur atarken kontrol Ryuki Honda'ya geçtiğinde Ryuki Honda sadece Kento Miyahara'yı savurarak kolonlara çarptırdı. Daha sonra karşılaşmada hızlı ve kuvvetli güreştiklerini gördük. Birbirlerine etkili cevaplar vermeye başladılar. Farklı şeyler denediklerini söyleyebiliriz çünkü yalnızca tuş denemekten ziyade yeri geldiğinde beklenmedik birkaç sahnede birbirlerini yakalayıp pes ettirmeyi denediler. Yine hareketlerin veya darbelerin oturaklı, inandırıcı olduğu bir karşılaşmaydı. Aslında oturaklılık kısmı tartışmaya müsait çünkü güreşçiler kilit hareketlerini kombolayarak karşılık verseler dahi bazen rakibin etkilenmeyeden karşı saldırıda bulunduğunu gördük. Temponun yükseltmek istenilmesinden ötürü yapılan tercihe mızmızlanmıyorum fakat karşılaşmanın hatırı sayılır bölümünü mahvettikten sonra o absürtlüğü düzeltmeye yeltenirseniz sonuç hüsran oluyor.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***3/4
-
YARI FİNALLER
Ryuki Honda vs Suwama: Keskin cevapların verildiği bir karşılaşmaydı. Ne yazık ki aceleye getirildi. Turnuvanın yarı finallerinin ve finalinin aynı gün olmasından ve şovda başka karşılaşmalarında olmasından dolayı tabii ki. Karşılaşmada hızlı ve kuvvetli güreştildiğini gördük. Ayrıca temponun aşırı hızlı olması bir yana uyumun hiç sarsılmadığını gördük. Ryuki Honda hareket setini esnetebilme konusunda tekrardan yetersizdi ancak hali hazırdaki hareket setini efektif kullanmada yeterliydi. Suwama ise daha önceki turlarda kullanmadığı birkaç hareketi kullanarak o hareket setindeki çeşitliliği gösterdi, biraz farklılık yarattı. Karşılaşmada her bir darbenin oturaklılığı, inandırıcılığı hissediliyordu. Yalnızca süresinin kısa olduğu ve yapısının geçiştirmelik olduğu için karşılaşmayı önemsememek istemiyorum.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***1/2
-
Satoshi Kojima vs Shuji Ishikawa: Hayal kırıklığı yarattı diyebilirim çünkü güreşçiler tamamını vererek güreşmedi. Shuji Ishikawa özellikle etkili olabilecek hareketleri karşılaşmada üstünlük yakalamak için tekrara bağladığı yerlerde etkisiz ve geçiştirmelik yapıyormuş hissiyatına kapılmama sebebiyet verdi. Bazı yerlerde ise Shuji Ishikawa, Satoshi Kojima hızlıca toparlanarak karşılık verdiğinde anlamsızca olduğu yerde durarak hareketi karşılamayı bekliyordu. Halbuki kontrol kendisindeydi ve kontrolü kaybediş tarzı absürttü. Satoshi Kojima ise turnuva boyunca verimli kullandığı ve esnetebildiği o hareket setinden fazla bir şey göstermedi. Temponun ve uyumun yeterli seviyede olduğu bir karşılaşmaydı. Belli bir süre sonra karşılaşmada savurulan darbelerin ve uygulanan hareketlerin oturaklı, inandırıcı ve gerçekten ağırlığının olduğunu söylemek gerek. Ancak karşılaşmanın tamamında o kıyasıya çekişmeyi göremedik.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ***
-
FİNAL
Satoshi Kojima vs Ryuki Honda: Turnuvadaki seyir zevki, seyir keyfi olarak en iyi karşılaşma olduğunu düşünüyorum. Temponun ve uyumun harika seviyede olduğu bir karşılaşmaydı. Ayrıca fazla gel-git yaşanan bir karşılaşmaydı. Karşılaşmada yeri geldiğinde etkili kullanılan hareketlerin sürekli tekrarlanmasını görünürken yeri geldiğinde o tekdüzeliği bastıracak yaratıcı hareketlerde kullanıldı. Karşılaşma boyunca fazla sağlam darbe savurulduğunu söyleyemeyiz. Yani güreşçiler orta esneklik ve çeşitlikteki hareket setini kullanmayı tercih etti. Ryuki Honda, Satoshi Kojima'ya karşılık vermenin yollarını çeşitlendirerek yalnızca tuş etmeyi değil farklı pes ettirme hareketlerini kullanarak pes ettirmeye uğraştı. Satoshi Kojima ise baskıyı göğüsleyerek karşılaşmaya dönmekte sıkıntı çekmedi ve kontrolü aldığında Ryuki Honda'dan geriye kalır yanını görmedik. Karşılaşmanın yapısına hareket tekrarının sırıtmadığını gördük. Eğer hareket setlerini esneterek hareket çeşitliliğine odaklansalardı ve daha saldırgan darbeler savurarak karşılaşmayı sürükleselerdi kesinlikle daha iyisini izlerdik. Yine de izlediğim güreşin seviyesinden memnun kaldım. Bu mevzu haricinde göze batan başka spesifik bir problem görmedim. Satoshi Kojima kutlama seremonisinde konuşmasını yaparken mutlu ve huzurlu hissettim. Süper bir karşılaşmaydı.
Bu karşılaşmaya vereceğim yıldız: ****1/4